Eng Fr Du
 
 
 
 
 
Innovatief en flexibel

Van Winden-Erica B.V. is een vooruitstrevend bedrijf, gespecialiseerd in de teelt van Zamioculcas , tuin en balkonplanten. De kwekerij is sinds 1957 gevestigd in Erica (Drenthe). De huidige eigenaar, André van Winden, heeft het bedrijf overgenomen van zijn vader.

   
 
360 graden view
Loop met de 360 graden viewer door ons bedrijf heen.
BEKIJK VIEWER >>
 
 
 
 
Innovatie

Het kassencomplex is onlangs uitgebreid (tot 11 ha) en gemoderniseerd. Daarbij is veel aandacht besteed aan efficiënt werken en energiebesparing. Door toepassing van innovatieve technieken zijn het gasverbruik en de gehele milieubelasting tot een minimum gedaald. Een voorbeeld hiervan is het waterrecirculatiesysteem. Daarbij wordt overtollig water (met een speciale mix aan meststoffen) opgevangen in een centraal opslagbassin en weer opnieuw gebruikt. Nieuwe potplanten worden gezocht en getest.

Duurzaam

De planten worden op duurzame wijze geteeld. Er wordt bijvoorbeeld zo veel mogelijk gewerkt met biologische bestrijding. Daarbij worden natuurlijke vijanden ingezet voor de bestrijding van schadelijke beestjes, zoals roofmijt tegen varenrouwmug, fruitvlieg en Duponchelia (een motje). Ook spinnen kunnen een plaag vormen. Daartegen wordt zeepsop gespoten. Dat maakt de webben spekglad, zodat de spinnen vertrekken.
De kwekerijen van Van Winden Erica dragen de MPS-ABC certificering. MPS-ABC werkt als een maatstaaf, die aantoont in welke mate de bedrijfsvoering milieuvriendelijk is. Tevens is de hoofdteelt Zamioculcas geaccepteerd binnen het internationale consumentenlabel Fair Flowers Fair Plants (FFP) voor duurzaam geteelde bloemen en planten. Om hier toegang voor te krijgen moet je als kweker eerst de certificaten van MPS-A en MPS Socially Qualified behalen. Kijk voor meer informatie op de website van MPS (Milieu Programma Sierteelt).

Specialisatie

In de kassen worden voornamelijk Zamioculcas en seizoensprodukten geteeld, die onder de merknaam Royal Green op de markt komen. Deze planten worden via de veiling geleverd aan groothandelaren, winkelketens en detaillisten in binnen- en buitenland. Voor een goede afzet werken we samen met Floramotion en Northplants. Per jaar vinden miljoenen exemplaren hun weg naar de consument.

Maatwerk

Meedenken met de klant is een vanzelfsprekendheid. Dat vertaalt zich in flexibiliteit en maatwerk. De kwekerij beschikt bijvoorbeeld over computergestuurde sorteerlijnen, die het mogelijk maken om planten te leveren volgens nauwkeurige specificaties van de klant.

Eigen onderzoek

De ontwikkelingen in teelttechniek gaan razendsnel. Bij Van Winden-Erica wordt constant onderzoek gedaan naar de ideale groei- en teeltomstandigheden. Met als resultaat: een sterke plant die voldoet aan de wensen van de klant.